Katedra biologie ekosystémů


Lesní půdy

Naše lesy to v posledních desetiletích neměly jednoduché. Potýkají se s dědictvím kyselých depozic, změnou klimatu a přemnoženími škůdců. Půda, nedílná součást těchto ekosystémů, na stresory reaguje stejně dynamicky jako vegetace. Pojď s námi studovat, jak disturbance mění fungování půdy a jak to může ovlivnit příští generace lesa.


Mokřady

Mokřady jsou unikátní ekosystémy, které zásadně ovlivňují klima, vodní bilanci, čistotu vody, poskytují lidem potravu, biomasu, pitnou vodu a jsou domovem mnoha vzácných organismů. V důsledku lidských aktivit, jako je odvodňování a nadměrný přísun živin, jsou vážně poškozovány a rychle mizí. Proto studujeme vliv těchto činností na biogeochemické procesy a fungování celého ekosystému, a také jaká je úspěšnost revitalizace těchto poškozených ekosystémů.


Alpinské ekosystémy

Horské půdy ve vysokých Tatrách reagují za změnu klimatu a to ovliňuje fungování celých ekosystémů. Pomoz nám pochopit, jaké mechanismy za tím stojí a co to může znamenat pro budoucnost horských ekosystémů, posledních ostrovů člověkem málo ovlivněné krajiny v našich zeměpisných šířkách.


Ekologie půdy v detailu

Naším společným cílem je pochopit a věrně popsat, jak přesně vše v půdě funguje. Říká se, že ďábel se ukrývá v detailech a co se týká nejrůznějších procesů, které se odehrávají v půdě, platí toto tvrzení dvojnásob. Proto neustále konfrontujeme vše, co v půdě pozorujeme, s tím, co bychom na základě našich dosavadních znalostí očekávali. 


Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0