Mobilní laboratoř na cestách se studenty PřF JU

V sobotu dva studenti učitelství naší fakulty, Petr a Štěpánka, připravili naučný program pro širokou veřejnost v rámci akce Český ráj dětem v Turnově. K dispozici měli mobilní laboratoř Biologického centra AV ČR. Program populární formou přiblížil veřejnosti život v půdě. Účastníci měli možnost pozorovat půdní organismy jako např. želvušky, vířníky, chvostoskoky nebo krtonožky. Dále se dozvěděli o hlízkových bakteriích a dalších organismech, které dokáží vázat vzdušný dusík. Pro nejmenší bylo připraveno tzv. půdoviště, kde mohli hledat zástupce půdní fauny. Nevětší pozornost strhly živé obří africké mnohonožky, které si mohli děti i dospělí pohladit. I přes komplikovanou pozici mezi lukostřelbou, cukrovou vatou a skákacím hradem se mobilní laboratoř těšila hojné účasti napříč všemi věkovými skupinami.

Poté si studenti převezli laboratoř na základní školu v Divišově, kde udělali v pondělí dopoledne program pro žáky z druhého stupně. Ve spolupráci s místními učiteli modifikovali program o půdě, tak aby navazoval na aktuální učivo daných tříd. Pro některé skupiny zařadili také krátkou vsuvku o parazitech, a to především v kontextu výuky biologie člověka. Zájem vzbudila laboratoř nejen mezi žáky druhého stupně, podívat se přišly i děti z prvního stupně, kolemjdoucí třída mateřské školky a dokonce i kolektiv kuchařek ze školní jídelny. Odpoledne bylo věnováno učitelům z regionu Posázaví, kteří měli právě v tu dobu v Divišově konferenci. Petr se Štěpánkou jim představili možnosti mobilní laboratoře i popularizačních programů PřF JU.

Petr: Děkujeme především Biologickému centru AVČR a Přírodovědecké fakultě za spolupráci a podporu při vytváření i realizaci zmíněných programů a těšíme se na další takové akce!

  

 

  

  

 

 

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0