Retikulátní evoluce vodních rostlin: jak souvisí klimatické oscilace s hybridizačními a polyploidizačními událostmi?

Řešitel: Zdeněk Kaplan (BÚ AVČR, Průhonice)
Spoluřešitel na KBO: Petr Koutecký
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Číslo grantu: 22-10464S
Doba trvání: 2022-2024

Vodní rostliny se vyznačují specifickými biologickými vlastnostmi, které mají zásadní vliv na jejich genetickou variabilitu a evoluční pochody. Navzdory tomu překvapivě téměř chybějí moderní studie věnované jejich evoluci. Projekt se zaměřuje na výzkum retikulátní evoluce lakušníků (Ranunculus sect. Batrachium) jako modelové skupiny vodních rostlin s pozoruhodně vysokým podílem hybridů a polyploidů. Využíváme široké spektrum metod, včetně sekvenování nové generace, průtokové cytometrie a pokročilých bioinformatických přístupů. Zaměřujeme se na identifikaci klíčových evolučních mechanismů, které vytvářely diverzitu uvnitř této skupiny, na rekonstrukci genomického složení alopolyploidů, příčiny různé evoluční úspěšnosti jednotlivých linií a hybridních kombinací, adaptace na nový typ stanoviště a roli kvartérních klimatických oscilací pro nastartování polyploidizačních a speciačních procesů. Výsledky doplní stávající znalosti získané téměř výhradně na terestrických skupinách a poskytnou tak zcela nový pohled na evoluci rostlin.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0