Skip to main content

Centrum pro přírodovědné vzdělávání

Je místem setkávání a tvůrčí činnosti  studentů středních a vysokých škol, studentů učitelských oborů, VŠ i SŠ pedagogů.

Workshopy pro středoškolské žáky (2)

Milí studenti,

rádi bychom Vás pozvali na další cyklus velmi oblíbených workshopů pro středoškolské žáky. Zajímá Vás, jak se vyučují přírodní vědy na univerzitní půdě? A jak vypadá třeba příprava nových středoškolských učitelů v duchu STEM výuky?

Přijďte se k nám podívat!

Připravili jsme si pro Vás zážitkové programy, na jejichž přípravě a realizaci se společně podílí zkušení badatelé a studenti učitelských oborů Přírodovědecké fakulty JU.

V průběhu jednoho dne tak získáte skvělou možnost dozvědět se něco nového z Chemie, Fyziky, Biologie a Matematiky. Zároveň si budete moci prohlédnout moderní prostory vědecko-výzkumné instituce v neformálním doprovodu svých vrstevníků.

Účast na programech je zdarma, ale je limitována!

Své dotazy a zájem o účast prosím pište na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (Eva Gardianová)

Botanicko - mykologicko - algologická exkurze a laboratorní cvičení

Program na cca 8 hodin, začátek v 8:00 na konečné zastávce MHD linky č. 9 v Českém Vrbném, určeno pro max. 15 zájemců

Náplní první části programu bude ukazování rostlin, hub a řas, doplněné komentářem k jejich ekologii a biologii. Dále budou demonstrovány základní metody odběru řas a sinic v terénu. V druhé části programu se přesuneme do laboratoře PRF JU, kde si žáci vyzkouší práci se světelnými mikroskopy, zmikroskopují vzorky řas, rostlin a hub odebrané na Vrbenských rybnících a dozví se něco o anatomii a fyziologii zkoumaných organismů.

DATUM: 29.9.

„Pipeta a mikroskop – denní nástroj každého vědce aneb využití pipet a mikroskopů v biochemických a mikrobiologických metodách“ 

 Program na cca 6 hodin, určeno pro max. 10 žáků, začátky v 8:30 

Studenti si vyzkouší každodenní práci vědce s pipetami a různými typy mikroskopů. Nejprve začnou prací s bakteriemi Escherichia coli anebo kvasinek Saccharomyces cerevisiae, u kterých si za využití mikroskopu s temným polem určí koncentraci buněčné suspenze a dále budou měřit jejich aktivitu v různých koncentracích buněk za různých podmínek. Ve druhé části programu studenti sami poodhalí, jak se běžně určuje koncentrace viru či detekuje infekce buněk virem.

 DATUM: 11.10. a 13.10.

V chemické laboratoři – Separační techniky

Dopolední program v chemické laboratoři PřF JU vedený studenty či studentkami učitelství chemie s podporou jejich vyučujících.  Během programu si žáci středních škol prostřednictvím třech různých úloh osvojí princip a využití separačních (dělících) metod v chemii.

Určeno pro 10 žáků SŠ. V rámci jednoho termínu si všichni zkusí všechny experimenty. Program začíná v 8:30, končí přibližně ve 12:30.

  • Studenti obdrží před vlastním programem materiály k prostudování 
  • Program v laboratoři: 
    • Extrakce vytřepáváním – extrakce methylenové modří z vodného roztoku do butanolu. Lze obdobně extrahovat z vodného roztoku skalici modrou? 
    • Dialýza – prověření funkce dialyzační membrány. Jak je to s propustností membrány pro bílkovinu a pro rozpuštěné iontové sloučeniny?  
    • Chromatografie – extrakce a dělení barviv z různých rostlin, vliv struktury molekul na separaci.
  • Co s sebou: plášť, přezůvky, gumičku k sepnutí vlasů, psací potřeby, pravítko a kalkulačku 

DATUM: 13. 10. a 16.10.

Molekulární metody v terénní zoologii

Program určený pro 8 až 10 studentů, na cca 8 hodin, začátek v 8:30

Workshop nabídne studentům základní představu o využití genetických a molekulárních metod ve výzkumu biologie živočichů v přírodě. 

Cílem bude určit na základě analýzy DNA pohlaví z krevního vzorku opeřence, kterého si sami chytíme.

Pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) budeme detekovat specifický gen, který je umístěn v nerekombinantní části pohlavních chromozómů ptáků.

PCR je základní molekulární metoda, která umožňuje rychle a snadno namnožit požadovaný úsek DNA, založená na principu replikace nukleových kyselin. Při vhodném designu experimentu se může PCR sama o sobě stát metodou analytickou a poskytnout požadovaný výsledek.

Terénní část

  • odchyt ptáků
  • odběr genetického materiálu

Laboratorní část

  • izolace DNA
  • PCR
  • výsledná elektroforéza

DATUM: 23.10. a 23.11. 

Jak pracuje půda a kdo v ní žije?

Program na 5-6 hodin, od 8:30, počet studentů - max. 12

Půda je nenahraditelnou složkou suchozemských ekosystémů. Na jejím fungování závisí jejich podoba a také existence lidské populace v současné podobě. V přednášce se dozvíte, jak půda vzniká a co a především kdo jí dává unikátní vlastnosti zadržovat vodu a živiny. Společně si pak v terénu půdu odebereme a v laboratoři si ukážeme, jak měříme její složení, obsah organické hmoty, úrodnost, a další vlastnosti, ale také aktivitu půdních organismů, které všechny důležité procesy v půdě zajišťují. Budete odcházet s vědomím, že půda je živý a bohatý systém, budete umět zjistit její základní vlastnosti a poznat, zda je zdravá.

DATUM: 2.11.

 

V biochemické laboratoři

Program na cca 6 hodin, určeno pro max. 12 žáků, začátky v 8:30

Žáci si v naši laboratoři mohou prakticky vyzkoušet různé metody molekulární biologie, biochemie a strukturní biologie v rámci 3 cvičení:

  1. Analýza nukleových kyselin: Polymerázová řetězová reakce (PCR), elektroforéza DNA v agarozovém gelu a izolace DNA z agarozového gelu

DATUM: 19.10.

  1. Analýza proteinů: Separace proteinů pomocí SDS-PAGE elektroforézy

DATUM: 2. 11.

  1. Metody strukturní analýzy proteinů: Příprava krystalizačních pufrů, základní krystalizační metody a sestavení fázového diagramu modelového proteinu Lysozymu

DATUM: 23. 11.

Ptačí společenstva na krmítkách a jejich predátoři

Program na 5-6 hodin, začátek v 8:30, počet studentů max. 12

Člověkem poskytovaná potrava na zimních krmítkách je pro mnoho druhů ptáků zásadním zdrojem potravy během období nedostatku a přitahuje často bohatá společenstva. Kromě druhů, kteří se přímo živí nabízenou potravou, ale přitahuje i predátory, kteří loví ptáky. Během workshopu otestujeme, zda přítomnost predátora v blízkosti krmítka ovlivní počet přilétajících ptáků, případně i jejich druhovou skladbu. Dopolední část programu proběhne v terénu, kde budeme určovat a počítat ptáky na krmítkách. Odpoledne proběhne statistická analýza nasbíraných dat společně s jejich vyhodnocením. 

DATUM: 29. 11.

 

Ve fyzikální laboratoři

Program na cca 6 hodin, předpokládaný začátek v 8:30., určeno pro ideálně 10 žáků

V úvodní přednášce se seznámíme s laserem, ultrarychlou spektroskopií a k čemu ji používáme v naší laboratoři: Výchozí proces fotosyntézy, sběr fotonů, probíhá v proteinových komplexech zvaných světlosběrné antény, a to neuvěřitelně rychle – jednotlivé kroky tohoto procesu se uskutečňují na časových škálách od femtosekund (10e-15 s) po pikosekundy (10e-12 s). Tyto děje studujeme v naší laboratoři prostřednictvím fyzikálních metod. Ultrakrátké laserové pulzy trvající přibližně 100 fs umožňují sledovat dynamiku těchto procesů.

Následovat bude prohlídka laboratoře časově rozlišené spektroskopie navazující na úvodní přednášku.

Poté si studenti vyzkouší základy práce v optické laboratoři jako je směrování paprsku pomocí zrcátek, použití různých optických členů - čočka, polarizátor, ...).

Nakonec si představíme pokusy s laserovým ukazovátkem, které si studenti mohou vyzkoušet doma nebo ve škole - laserový mikroskop, 'ohnutí' paprsku, kreslení laserem.

DATUM: 30.11.

 

 

 

 

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0