Skip to main content

Hydrobiologická exkurze 2024 - krásy Lipna a vodních ekosystémů

  • Seznam štítků: PŘF

letošní Hydrobiologická exkurze proběhla od 24. do 28. června 2024 v oblasti Lipna. Tato každoroční putovní praktická exkurze je ideální příležitostí pro všechny nadšence vodních ekosystémů a studenty přírodovědných a environmentálních oborů. V minulých letech jsme navštívili fascinující lokality jako Brdy, Jižní Moravu, Poodří nebo Třeboňsko. Letos se usídlíme v kampu na břehu Lipenské přehrady u Horní Plané, odkud budeme vyrážet na naše dobrodružné výpravy.

Program exkurze byl pestrý. Během pěti dní jsme prozkoumali Přírodní rezervaci Rašeliniště Kapličky, Přírodní rezervaci Pláničský rybník, navštívili tůně vytvořené činností bobrů na Záhvozdenském potoce a u Chlumského rybníka, antimigrační bariéru u Pěkné a Soumarské rašeliniště s revitalizovaným Jedlovým potokem. Během exkurze studenti probádali tok Ostřice, slepé rameno Vltavy pod Zelnavou a hraniční část toku Pestřice a nechyběl ani celodenní výlet na lodičkách po Lipně.

Terénní exkurze zahrnovala popis prostředí, měření parametrů vod a odchyt ryb, bentických bezobratlých, zooplanktonu a fytoplanktonu. Odpoledne a večerní čas byl věnován analýze nálezů pod mikroskopy. Na konci kurzu skupiny studentů odprezentovali nálezy, poznatky a výsledky své práce. 

Letošní kurz absolvovala pestrá škála studentů z různých fakult JU (PřF, FZT, FROV, PF). Díky této účasti došlo k bohaté výměně zkušeností a znalostí. 

Autor: Petr Blabolil

 

Aktuálně - KBE, Aktuálně - Hlavní

  • Přečteno: 17

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0