Skip to main content

Potravní chování havrana polního v Českých Budějovicích

Na Přírodovědecké fakultě JU právě probíhá zajímavý projekt týkající se studia potravního chování havrana polního v Českých Budějovicích, do kterého se můžete zapojit i vy! 

Valná většina havranů se během posledních desetiletí přesunula do měst a na okolní zemědělské plochy. Městské prostředí nabízí množství nových potravních příležitostí, ale spolu s tím také mnoho nových výzev. Způsob udržování a obhospodařování zeleně v centru stejně jako polí a pastvin má velký vliv na bohatství a početnost potravních zdrojů, které havranům v každém z ročních období nabízí. Jestli toto prostředí dokáže havrany uživit dlouhodobě není jasné. O jejich potravních preferencích a chování toho totiž víme překvapivě málo.

Velká část práce spočívá v přímém monitoringu havranů a jejich chování v terénu.

Víc očí vždy víc vidí a každý z vás tak má příležitost zapojit se do tohoto projektu a pomoci prozkoumat havraní stravovací zvyklosti tady v Českých Budějovicích. 

Zabýváme se pouze HAVRANY, KTEŘÍ AKTIVNĚ HLEDAJÍ POTRAVU – tzn. těmi, kteří chodí po zemi, hrabou nebo občas něco sezobnou. K tomu potřebujeme datum, čas, místo, kde byli pozorováni, počet přítomných jedinců a počet jedinců dalších vybraných ptačích druhů, pokud byli pozorováni v přítomnosti havranů.

Pokud se do našeho výzkumu chcete zapojit, stačí během vašich obvyklých pochůzek po městě koukat po krmících se havranech a vyplnit krátký formulář přes aplikaci Survey123, kterou lze otevřít jak ve webovém prohlížeči, tak přímo v terénu v mobilním telefonu.

Webový prohlížeč:
1. Otevřít formulář
      a. Kliknutím na odkaz: https://arcg.is/1nLKe
      b. Naskenováním QR kódu


2. Vyplnit požadované informace
3. Odeslat pozorování do databáze

Mobilní aplikace:
1. Stáhnout aplikaci Survey123 od firmy Esri – najdete zdarma na Obchod Play i Apple Store.
2. Otevřít formulář
      a. Kliknutím na odkaz: https://survey123.arcgis.app?itemID=7244f3a57c3b4098bde94b275fd80b24

      b. Naskenováním QR kódu


      (po prvním úspěšném vyhledání se pak bude po otevření aplikace formulář automaticky zobrazovat na hlavní stránce)
3. Vybrat možnost „Pokračovat bez přihlášení"
4. Kliknutím otevřít formulář a vyplnit požadované informace
5. Odeslat pozorování hned přes mobilní data NEBO pozorování pouze uložit a odeslat později přes Wifi

V případě dotazů nebo technických problémů s formulářem můžete kontaktovat studentku Elišku Kovářovou mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo přes facebookovou skupinu "Havrani", kde mimo jiné najdete spoustu dalších havraních zajímavostí. 

Těšíme se na záznamy vašich pozorování! 

Havranění zdar!

Eliška Kovářová

 

Foto: havran polní, Jan Čapek

  • Přečteno: 29

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0