Skip to main content

Udržitelná Přírodověda

Udržitelný rozvoj

Udržitelnost je široký a komplexní koncept, který se zaměřuje na vyvážené propojení tří klíčových oblastí: ekonomické, sociální a environmentální. Hlavním cílem udržitelnosti je zajistit kvalitní život a vytvořit systém, který umožňuje současným generacím uspokojit své potřeby, aniž by byla ohrožena schopnost budoucích generací uspokojit ty své.

Environmentální aspekt: Ochrana životního prostředí je jádrem udržitelného rozvoje. Znamená to ochranu přírodních ekosystémů, biodiverzity a klimatických podmínek. Environmentální udržitelnost zahrnuje snahu o snížení emisí skleníkových plynů, minimalizaci odpadu, ochranu vodních zdrojů a půdy a celkově snížení negativního dopadu lidské činnosti na planetu.

Ekonomický aspekt: Udržitelný rozvoj v ekonomické sféře znamená podporu takového hospodářského růstu, který je dlouhodobě udržitelný a nezpůsobuje nevratné škody na přírodních zdrojích. To zahrnuje efektivní využívání zdrojů, podporu inovací a technologií, které snižují ekologickou stopu, a vytváření pracovních míst, která respektují lidská práva a důstojnost.

Sociální aspekt: Sociální dimenze udržitelnosti klade důraz na zajištění rovnosti, spravedlnosti a kvality života pro všechny členy společnosti. To zahrnuje přístup ke vzdělání, zdravotní péči, bydlení a základním lidským právům. Udržitelný rozvoj podporuje sociální soudržnost a inkluzi, aby žádná skupina nebyla vyloučena či marginalizována.

PřF JU a udržitelnost

Udržitelnost je velkým tématem Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve výuce, výzkumu i pracktikému využití s přesahem hned do několika projektů fakulty. 

Jedná se například o projekty řešící zeleň ve městech, udržitelnost mokřadů, monitorování biodiverzity mozaikovitě sečených trávníků, ale také otázku energetiky společnosti ale i fakulty. Fakulta spolupracuje a podílí se na specializovaných projektech zadávaných jak magistrátem města ČB tak i soukromou frérou.  Na témata týkající se udržitelnosti organizuje Univerzita třetího věku PřF JU také řadu vzdělávacích kurzů, které jsou nabízeny v průběhu celého roku.

Fakulta se aktivně zapojuje do Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR) a každoročně pořádá dubnovou akci Den Země, která se interaktivní formou zaměřuje na vzdělávání žáků ZŠ a SŠ v oblasti udržitelného rozvoje, zerowaste, upcycling, ochranu biodiverzity (mozaikovité sečení, podporování opylovačů,...) a na změny ve městě jako příprava na globální oteplování. 

Title

Title

Title

Pracovní skupiny a projekty

Pracovní skupina Ekologie obnovy

Ekologie obnovy se věnuje problematice člověkem narušených míst. Poskytuje vědecké podklady pro praktickou ekologickou obnovu a prosazuje využívání spontánní, či rozumně řízené sukcese v co možná největší míře, bez použití klasických způsobů technické rekultivace.

Ve spolupráci s organizací Calla monitoruje fakulta biodiverzitu nejen mozaikově sečených trávníků, ale i extenzivně sečených trávníků na území města ČB. Před několika lety Pracovní skupina Ekologie obnovy také založila květnaté pásy v kampusu a v parku Stromovka, kde také probíhá monitoring (podrobněji na Květnaté pásy).

Pracovní skupina Analytické a environmentální chemie

V Laboratoři analytické a environmentální chemie PřF JU se studenti pod vedením Doc. Klementové věnují studiu možností fotochemické degradace farmak v přírodních vodách za environmentálně relevantních podmínek. Rovněž sledují toxicitu farmak a vzniklých fotoproduktů pro vybrané vodní organismy. Pod vedením Dr. Fojtíkové se studenti věnují výzkumu obsahu vybraných organických toxických látek v cigaretových nedopalcích a jejich následnému uvolňování do složek životního prostředí.

Studijní program Management udržitelnosti v přípravě

Tvorba profesního bakalářského studijního programu Management udržitelnosti je příkladem důležité spolupráce mezi akademiky a neakademiky, která přispívá k rozvoji trvale udržitelného přístupu v praxi.
Tento program vzniká jako výsledek společného úsilí zástupců 6 fakult Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a odborníků z praxe, kteří rozpoznali potřebu vzdělávat novou generaci manažerů se specifickými znalostmi a dovednostmi v oblasti udržitelného rozvoje. Akademici do programu vkládají své hluboké teoretické znalosti a pedagogické zkušenosti, zatímco neakademičtí experti z firem, nevládních organizací a veřejné správy přinášejí cenné praktické poznatky a pohledy z reálného světa.
Tato symbióza akademického a aplikovaného přístupu zajišťuje, že absolventi budou vybaveni komplexním pochopením konceptů udržitelnosti a schopností efektivně je uplatňovat v rozmanitých organizacích a komunitách. Takové prakticky orientované vzdělávání hraje klíčovou roli v implementaci principů společenské odpovědnosti a trvale udržitelného rozvoje v podnikové praxi i veřejném sektoru.

Výzkumy na území města ČB a okolí

Zachování přírody a kvalita životního prostředí úzce souvisí s kvalitou života obyvatel ve městě a jeho udržitelným rozvojem. Na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a pod vedením jejích zaměstnanců vznikla během let řada diplomových prací a odborných studií. Tyto práce přináší na přírodu, krajinu a životní prostředí v Českých Budějovicích nový pohled: Přírodovědecká fakulta a město České Budějovice

Cílem našich stránek je přiblížit lidem nejen různě tematicky zaměřené práce studentů a pracovníků PřF JU, ale i představit město očima přírodovědců. Řada vznikla ve spolupráci s pracovníky magistrátu města České Budějovice nebo Jihočeského kraje, ať už ve fázi zadání nebo využití výstupů.

Příkladem této spolupráce jsou i výstupy projektově vedeného předmětu Environmentální projekty v praxi, které se v roce 2024 zaměřily na informování veřejnosti o důležitosti vodní nádrže Bagr v největším Budějovickém parku Stromovka. Studenti se zaměřili na témata související s kvalitou vody, rybí obsádky i důležitosti přírodě blízkých opatření. Podrobněji zde: Informace o významu vodní nádrže Bagr - informační tabule nebo Nádrž Bagr – Budějcké vody (budejckevody.cz)

Živé klenoty pod vodní hladinou Šumavy

Cílem projektu je získat přesné poznatky na základě moderních a šetrných metod monitoringu. Na základě těchto údajů vypracovat společné dokumenty k nastolení koordinované koncepce ochrany přirozených populací indikačního druhu pstruha obecného ve volných vodách. Tímto dojde k posílení odolnosti populací vůči klimatickým změnám, zajištění zachování fungujících ekosystémů pro další generace a naplnění dlouhodobých cílů a koncepce programových oblastí (např. zásady hospodaření v obou národních parcích). 

Podrobnější informace o projektu zde.

Energetika ve spolupráci fakulty PřF a univerzity

Cílem projektu FV systémy je zvýšit podíl využití elektrické energie vyrobené z obnovitelných zdrojů energie v budovách Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Jedná se o vybrané objekty v majetku JU, které splňují technické podmínky pro prostupy tepla stanovené programem a výzvou.
Projekt podporuje přechod na nízkouhlíkové hospodářství ve všech odvětvích podporou energetické účinnosti, inteligentních systémů hospodaření s energií a využívání energie z obnovitelných zdrojů ve veřejných infrastrukturách.

Modelová fotovoltaická elektrárna - R. Vohnout a M. Novák informace

Akce

ETUR

Týden udržitelnosti se snaží zvýšit povědomí o významu udržitelného rozvoje a podporuje přijetí odpovědného přístupu k životnímu prostředí v každodenním životě.

Fakulta se každoročně zapjuje do Evropského týdne udržitelného rozvoje ETUR. Veřejnosti jsou nabízené přednášky, workshopy, ale i rozhovory, které se váží k udržitelné vědě i problematice na PřF JU.

Aktivity v rámci ETUR, které fakulta pořádá jsou dostupné zde

Den Země

Dubnová akce Den Země, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta každý rok vždy k mezinárodnímu dni Den Země (22. dubna) se věnuje vzdělávání a popularizaci udržitelnosti. Vedecká témata, na kterých pracují vědci z PřF JU jsou interaktivní a zábavnou formou předávána žákům ZŠ a SŠ.

Univerzita třetího věku

Univerzita třetího věku PřF JU každoročně organizuje vzdělávací kurzy, které se zaměřují na oblast udržitelnosti a odpovědnosti.

Aktuální nabídka kurzů dostupná zde -> Univerzita třetího věku.

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0