Skip to main content

Studentský projekt na Katedře chemie

Anna Verchuša, studentka mezinárodní školy Windhoek International School v Namibii, v těchto dnech pracovala na svém projektu k maturitní zkoušce na Katedře chemii pod vedením Hany Maškové, konkrétně v Laboratoři aplikované biochemie vedené Jánem Štěrbou. Anna se do laboratoře dostala skrze kontakty ze Zdravotně-sociální fakulty JU a Akademie věd ČR.

Studenti mezinárodní školy si vybírají projekt, který je součástí hodnocení výsledné známky z Biologie. Anna se rozhodla vypracovat projekt zabývající se detekcí aktivity enzymu tyrozinázy. Tyrozináza je běžně přítomna v houbách ale i v lidském těle. Její funkcí je katalýza přeměny aminokyseliny tyrozinu. Nefunkční tyrozináza vede k absenci melaninu v těle, tedy k albinismu. Anně se podařilo detekovat aktivitu tyrozinázy ze žampionů za přítomnosti různých koncentrací substrátu (hydrochinonu), stejně jako sníženou aktivitu v přítomnosti inhibitoru (vitamin C).

Přejeme Anně, aby se maturita na mezinárodní škole zdárně podařila.

  • Přečteno: 88

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0