Živiny z ryb nebo výživa pro ryby: Odhalování skrytého rizika znečištění a zadržování živin v rybnících skrze nutriční bioenergetiku ryb

Řešitel: Jan Mráz (FROV JU)
Spoluřešitel na KBE:
Jaroslav Vrba
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Číslo grantu: GAČR 22-18597S
Doba trvání: 2022 - 2024

Odkaz na prezentaci projektu na webu GAČR.

Cíle projektu:
Pochopit: 1) výživové zvláštnosti a bioenergetiku kapra v rybnících; 2) retenci živin - vylučování a sekvestraci - emise živin rybami v rybnících při dynamicky se měnící rovnováze výživy a RUE (přirozená + doplňková potrava dostupná rybám) v průběhu vegetační sezóny.

Popis projektu:
České rybníky v současné době představují spíše hypertrofní turbidní ekosystémy připomínající scénář s vysokou hustotou ryb (kapra). Ryby mohou působit jako zdroj snadno dostupných živin pro životní prostředí nebo těžit živiny z ekosystému. Výzkum výživy kapra sice patří mezi nejsilnější pilíře ve výživě ryb, zřídka je však nahlížen z hlediska problematiky znečištění vody a jeho řešení. Sezónní změny výživy v rybnících mohou mít dopad na nutriční bioenergetiku kaprů. Prostřednictvím experimentů stravitelnosti - metabolických ztrát - retence pomocí výzkumných diet a / nebo diet napodobujících výživu v rybnících nebo přímých pokusů v rybnících máme v úmyslu studovat, jak kapři zvyšují nebo snižují retenci (a vylučování) živin na základě různé molekulární (organické molekuly obsahující N, P) stechiometrie navzdory stejnému poměru N:P, P homeostázi, rovnováhy proteinů:energie, rovnováhy biologicky dostupného P:kvality bílkovin (N), synergického přínosu přirozené potravy, podmínek prostředí s měnící se stechiometrií potravy v trávicím traktu, antinutričních faktorů z krmiv.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0