Odrážejí dlouhodobá data o zooplanktonu Slapské nádrže civilizační a/nebo klimatické změny v minulých 50 letech?

(Spolu)řešitel na KBE: Jaroslav Vrba
Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Doba trvání: 2015 - 2017

Cíle projektu: 
Hlavními cíli projektu je zpracování vzorků zooplanktonu a analýzy dosud nevyhodnocených datových řad o stratifikaci, chemismu a planktonu, získaných během ~60 let dlouhodobého ekologického výzkumu Slapské nádrže.

Popis projektu: 
Projekt je zaměřen na dosud neprobádané dědictví české nádržové limnologie: téměř 60-letá data o stratifikaci, chemismu a planktonu Slapské nádrže. Jejich zpracování umožní popsat změny v druhovém složení, fenologii, množství biomasy a velikostní struktuře klanonožců a perlooček a určit druhově specifické odpovědi na antropogenní a klimatické změny v celém povodí Slapské nádrže od výstavby Vltavské kaskády. Výstupy projektu prohloubí obecné porozumění řídícím vlivům v ekologii plankonu, hlavně vlivům klimatu, hydrologie a teplotní stratifikace, hydrodynamiky nádrže a zatížení živinami na strukturu a sezonní vývoj planktonních společenstev. Získané závěry budou použitelné zejména pro morfologicky podobné nádrže mírného pásma.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0