Skip to main content

Výhoda domácího prostředí? Důsledky lokálních adaptací mezi rostlinami, půdou a mykorhizními houbami pro druhovou ochranu

Poskytovatel: Grantová agentura České republiky
Doba trvání: 2022 - 2024

Cíle projektu: 

Cílem projektu je výzkum lokálních adaptací v tripartitním systému orchidej-houba-půda pomocí výsevových pokusů s inokulací půdy genotypizovanými izoláty mykorhizních hub a vytvoření podkladů pro praktickou in situ obnovu orchidejových populací.

Popis projektu: 

Dlouhodobá koexistence a koevoluce suchozemských rostlin s půdními mikroorganismy podporuje vznik lokálních adaptací, kde růst a fitness obou partnerů je nejvyšší v jejich sdíleném půdním prostředí. Lokální adaptace k biotickým interakcím mohou být zvláště významné pro mykoheterotrofní rostliny jako jsou např. orchideje, jejichž klíčení a následný růst silně závisí na mykorhizních houbách. Současné znalosti lokálních adaptací u orchidejí jsou značně rudimentární, což limituje úspěšnou obnovu jejich populací. Navrhujeme projekt, který testuje lokální adaptace orchidejí lišících se mírou houbové specificity pomocí in vitro, květináčového a in situ recipročních výsevových experimentů. Výsevy semen společně se sympatrickými a alopatrickými genotypizovanými izoláty mykorhizních hub poskytnou jednoznačný test možných adaptací v systému orchidej-houba-půda s rozklíčováním role jednotlivých partnerů. Lokální adaptace mykoheterotrofních rostlin budou takto komplexně prozkoumány vůbec poprvé. Výsledky budou formulovány do pokynů pro manažery in situ obnovy orchidejových populací.

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0