Skip to main content

Entomologická exkurze 2024 v oblasti CHKO Blaník

Letošní pátá Entomologická exkurze proběhla od 1. do 5. července 2024. Této každoroční exkurze se účastnili studenti environmentálních oborů, včetně entomologů, ale i nadšenců pro přírodu. Během předchozích ročníků jsme navštívili jižní Moravu a Slovensko, Křivoklátsko, Železné hory a České středohoří. Letos jsme navštívili CHKO Blaník a okolí. Usídlili jsme se v ubytovně ČSOP ve Vlašimi odkud jsme vyráželi na průzkum zajímavých lokalit.

Během pěti dnů jsme navštívili EVL Na pramenech, Strašický vodopád, EVL Vlašimská Blanice, PR Velký Blaník, PR Malý Blaník, PR Podlesí, Zámecký park ve Vlašimi, Jinošovské údolí, Křížovský lom, NPP Hadce u Želivky, PP Na Ostrově a PP Roudný. Při návštěvách jsme vyhledávali hmyz za použití různých entomologických metod, včetně cedníkování ve vodě, prosívání opadu v lese, svícení na UV světlo během večera, sklepávání či klasické smýkání vegetace. Průzkumy byly zaměřené hlavně na motýly, brouky, blanokřídlé či vážky, ale byl prezentován i značný počet druhů z ostatních skupin hmyzu. Ve Vlašimi bylo možné navštívit ParaZOO.

Během exkurze studenti zapisovali názvy nalezených druhů, které cvičící prezentovali. Své poznámky mají nyní za úkol zpracovat do připravené tabulky. Tato data budou odeslána zoologům na Správě CHKO Blaník, ČSOP Vlašim a uložena do nálezové databáze AOPK ČR, což přispěje k tvorbě managementových opatření na konkrétních lokalitách ve zkoumané oblasti. Studenti navíc připravují krátkou prezentaci o zajímavých a vzácných nalezených druzích, kterou přednesou na závěrečném semináři.

Všem účastníkům kurzu děkujeme a již nyní se těšíme na příští rok!

  • Přečteno: 9

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0