Skip to main content

   

Otevřené přednášky

Vážení a milí studetni středních škol,

chcete-li proniknout hlouběji do světa přírodních věd, jste srdečně zváni k účasti na přednáškách určených výhradně studentům Přírodovědecké fakulty. Účast na přednáškách je pro vás zdarma.

V případě, že vás nějaká přednáška zaujala, napište nám která a my vám na vyžádání napíšeme detaily, kdy přednáška běží atd.

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. / Eva Gardianová

  

Biologie helmintů

Seznámení se základními údaji o biologii helmintů, tj. parazitických zástupců kmenů Plathelminthes (třídy Trematoda, Monogenea a Cestoda), Nemathelminthes (třída Nematoda) a Acanthocephala. Důraz je kladen na základní charakteristiky helmintů, jejich adaptace k parazitickému způsobu života, přehled orgánových soustav a vývojových cyklů, ekologii helmintů a jejich evoluci. V systematické části jsou prezentovány základní charakteristiky nejvýznamnějších zástupců helmintů cizopasících u člověka a hospodářských zvířat.

Parazitologie

Studenti budou seznámeni se základními pojmy, principy a koncepcemi obecné a speciální parazitologie. Hlavní důraz bude kladen na znalost parazitologických termínů, na taxomonické zařazení jednotlivých parazitických protozoí, helmintů a členovců; na znalost jejich morfologie, anatomie, ekologie a patologického působení.

Biologie parazitických členovců

Přednáška se věnuje ve třech blocích následujícím aspektům parasitismu u členovců: základy bionomie a evoluce jednotlivých skupin parazitických členovců, adaptace členovců k parazitismu a jejich vztah k hostiteli, faktory určující význam hematofágních členovců jako vektorů parazitů a patogenů.

Terénní parazitologie

Osvojit si metody sběru hostitelů, jejich parazitologického vyšetřování, identifikace parazitů a jejich fixace.

Kurz se koná na terénní stanici Lužnice (U Zahradníků 92, Lužnice) v průběhu jednoho pracovního týdne (pondělí až pátek) měsíce června. Kurz je zaměřen na seznámení se základními technikami parazitologického vyšetření bezobratlých a obratlovců (ryb, obojživelníků, ptáků a drobných savců). Součástí je i sběr klíšťat (vlajkování), dvoukřídlého hmyzu (nejrůznější typy pastí na hmyz), a měkkýšů jako mezihostitelů motolic.
V terénu provádíme odchyty hostitelů. V laboratoři terénní stanice provádíme parazitologické vyšetření odchycených hostitelů, včetně sběru jejich ektoparazitů a parazitologické pitvy určené ke zjištění přítomnosti endoparazitů. Získaní cizopasníci jsou na místě identifikováni a fixováni.

Lékařská parazitologie a diag. metody I

Seznámení se se základními údaji o parazitech člověka (prvoci, helminti, členovci) a o nemocech těmito parazity přenášených. Kurz vychází z předpokladu, že studenti již minimálně 1 x absolvovali během studia kurz živočišného systému a zařazení parazitických organismů v něm. Není proto uspořádána tradičně podle systematických skupin, ale spíše z praktického hlediska, podle prazitů jednotlivých orgánů, tkání apod. Těžiště je kladeno na autochtonní parazity, zařazeni jsou pochopitelně i významní původci tropických parazitóz.

Biologie protist

Přednáška má za cíl obeznámit studenty s biologií jednobuněčných eukaryotických organismů. Blíže seznámit se stavbou buňky zástupců významných skupin protist a s fylogenetickými vztahy v rámci i mezi jednotlivými vývojovými liniemi protist.

Bioarcheologie

Úvod do archeologie

Etnoarcheologie

Archeobotanika - semena a plody

Archeobotanika - pyly a mikrouhlíky

Archeobotanika - fytolity a škroby

Antrakologie

Dendrochronologie

Archeozoologie

Organická rezidua v archeologii

Izotopová analýza v archeologii

Představení specializací v prostředí laboratoře I a II

Studentské prezentace I a II

Genetika

Genetika jakožto nauka o dědičnosti a proměnlivosti organizmů se stala nepostradatelnou součástí téměř všech moderních biologických a medicínských disciplín. Této pozice dosáhla díky dynamickému spojení klasických a molekulárních přístupů. Cílem tohoto kurzu je seznámit studenty se základy obou uvedených přístupů při analýze dědičné informace a odhalit tak základní genetické principy v jednotlivých oborech genetiky. Kurz by měl poskytnout základní znalosti z oboru a přesvědčit všechny ty, kteří se seriózně chtějí zabývat biologií, ať už mikroorganizmy, živočichy nebo rostlinami, že porozumění zákonům genetiky je pro ně nezbytné.

Základy buněčné biologie

Úvod do biologie jako vědní disciplíny. Definice života, minimální organismus a syntetická biologie. Různorodost organismů z pohledu buněk. Vznik evoluční teorie a otázky, které přinesla o dědičnosti a diverzitě živých organismů.

Buňka jako základ života, buněčná teorie. Mendelovská genetika, základní pojmy dědičnosti a náhled na dědičnost z hlediska fungování buněk a organismu. Chromozomální teorie dědičnosti, Morgan.

Bakterie a Archea.

Metabolizmus - buněčná energetika a koloběh energie - respirace a fotosyntéza. Buněčné oddíly z hlediska metabolizmu.

Rozluštění genetické informace - Griffith-Watson/Crick. Centrální dogma - realizace genetické informace, buněčné oddíly z hlediska realizace gen. informace.

Replikace DNA v buňce. Metody molekulární biologie - PCR, přečtení genetické informace., éra genomiky a metagenomiky.

Genetická diverzita - germ vs. soma, mitoza/meióza. MUTACE. REKOMBINACE. Kde v DNA nalézáme rozdíly, zodpovědné za obrovskou diverzitu života? Funkční dopad mutací. Struktura proteinů (dopad mutací na fungování proteinu).

Regulace genové exprese. Diferenciace buněk a epigenetika.

Komunikace buněk. Regulace bun. cyklu, rakovina, růst organismu, synchronizace chování buněk v rámci organismu - metabolizmus vs. vývoj.

Rostlinná buňka.

Chování buněk při vývoji organismu. Evo-Devo.

Experimentální biologie a modelové organismy. Moderní biologie v praktických aplikacích.

Základy medicínské biologie

Cílem kurzu je seznámit studenty s biomedicínou, jakožto vědeckým oborem, který dnes zahrnuje nejen širokou škálu prolínajících se vědeckých disciplín a oblastí výzkumu, ale také představuje stále rostoucí a rozvíjející se odvětví průmyslu, v němž hlavní roli hraje zdraví člověka. Studenti budou seznámeni s hlavními oblastmi a trendy biomedicínského výzkumu, se základními principy fungování lidského těla, a to na úrovni organizmální, tkáňové, buněčné i molekulární a biochemické. Na příkladech vybraných patologických stavů či chorob bude představeno propojení různých metod a disciplín, uplatňujících se v biomedicínském výzkumu. Budou diskutovány i etické aspekty (klinické studie, pokusy na zvířatech, apod.). Kurz by měl začínající studenty, především oboru Biomedicínská laboratorní technika, připravit na další, specializované kurzy a umožnit jim přemýšlet o jednotlivých biologických dějích či oborech v širších souvislostech.

Immunology

Studenti se seznamují se strukturou a funkcí imunitního systému, přirozenou a získanou imunitou a její regulací. V Angličtině.

Biochemie I.

Přednáška si klade za cíl seznámit studenty bakalářského programu studijních oborů biologie, biomedicínské laboratorní techniky a péče o životní prostředí se základy biochemie. Absolvování předmětu umožní získat přehled základních znalostí deskriptivní a dynamické biochemie a získat tak funkční soubor poznatků pro další studium navazujících základních a specializovaných předmětů. Biochemie je zde představována jako chemie nevazebných interakcí, které se uplatňují v biologických systémech na molekulové, buněčné a tkáňové úrovni s důrazem na strukturní a funkční vlastnosti složek zapojených do přenosu informací a energie. Pro kurz Biochemie se předpokládá úspěšné absolvování předmětů Organická chemie a Obecná a fyzikální chemie.

Chemická laboratorní technika

Seznámit studenty s uspořádáním chemických praktikových místností, probrat zásady práce v chemické laboratoři a naučit je základní techniky v chemii používané.

Obecná a fyzikální chemie pro chemiky

Kurz ilustruje základní principy a koncepty na úrovni, na jaké jim mohou studenti chemie v prním roce studia porozumět.

bsah přednášky:
- základní pojmy: látky a směsi látek, fyzikální a chemické vlastnosti, jednotky měření, ...
- základní koncepty představ o atomech, molekulách, iontech,
- molekulární struktura a moderní teorie kovalentní vazby,
- mezimolekulární síly, jejich vliv v biol. systémech
- fyzikálně chemické vlastnosti látek, koligativní vlastnosti, fázové diagramy
- interakce elektromagnetického záření s molekulami, metody založené na těchto interakcích
(UV, VIS, IR, NMR, MRI, CT, PET, fluorescenční metody )
- základy termodynamiky (chemická rovnováha, spontánní procesy, změny stavových funkcí)
- acidobazické rovnováhy, pufry
- elektrochemie, spontaneita redox reakcí, elektrochemické metody (potenciometrie, konduktometrie, polarografie)
- chemická kinetika - závislost rychlosti na koncentraci reag. látek, závislost koncentrace reaktantů
na čase, závislost rychlostních konstant na teplotě, reakční mechanismus, homogenní a
heterogenní katalýza
- koloidní látky - optické a kinetické vlastnosti
- vlastnosti membrán, Donnanův potenciál
- vybrané chemické separační metody (chromatografie, elektroforéza)

Chemie pro biologii

Obsah přednášek:

  1. Úvod - struktura atomu, periodická tabulka.
  2. Názvosloví anorganické chemie, chemická rovnice. Základy názvosloví organické chemie.
  3. Chemická vazba, slabé vazebné interakce.
  4. Skupenství - charakteristika jednotlivých skupenství.
  5. Roztoky - rozpustnost, součin rozpustnosi, koligativní vlastnosti.
  6. Acidobazické rovnováhy - disociace, hydrolýza, pufry.
  7. Kinetika chemických reakcí, praktické aplikace kinetiky prvního řádu.
  8. Termodynamika - základní pojmy a jejich význam pro chemické reakce.
  9. Elektrochemie - galvanické a elektrolytické články, Nernstova rovnice pro potenciál článku.
  10. Vybrané chemické metody I: spektrofotometrie
  11. Vybrané chemické metody II: chromatografie
  12. Vybrané chemické metody III: potenciometrie, elektroforéza.

 Obsah cvičení/semináře:

Seminář rozvíjí témata probíraná v přednáškách.

Biopharmacy

The objective of this course is to give basic overview of current trends in biopharmaceuticals. The focus will be on 3 aspects of this broad theme: a) the use of living cell as a production apparatus b) on physiology principles of current biotechnology drugs c) practical examples of current biopharmaceuticals.

The course Biological drugs is focused on the field of pharmaceuticals which are produced by biotechnology approaches
with the use of genetically modified both prokaryotic and eukaryotic organisms.
In the opening parts, students will gain the basic information on the way of production of these biological drugs together
with a basic information on related regulatory affairs. The course will then analyze differences between biological drugs
and classical synthetic ones. After this introduction the main groups of indications and individual drugs will be
presented. The aim of this part is good understanding of mechanism of action of these drugs and possible risk factors.
Basic principles of human patho-physiology will explained to reflect the mechanism of action of these drugs. In the last
part of lectures students will prepare their own presentation on given themes so they will be actively participating in the
lectures and discussions. The program of the course is based upon similar program already running at the VSCHT by the
same lecturer.

Anorganická chemie I.

Úvodní přednášky předmětu Anorganická chemie 1 budou zaměřeny na opakování a prohloubení základních chemických principů, jakými jsou skladba atomu, periodický zákon, orbitalová teorie, teorie kyselin a zásad, základy elektrochemie a chemické vazby. Další přednášky budou zaměřeny na prohloubení základních znalostí z oblasti koordinační chemie, chemické reakce, základy chemické kinetiky a termodynamiky. Poté bude následovat úvod do systematické anorganické chemie. Důraz bude kladen na celkové porozumění a schopnost využití znalostí v praxi.

Anorganická chemie II.

Přednášky kurzu Anorganická chemie 2 budou zaměřeny na systematickou anorganickou chemii, kdy budou charakterizovány nepřechodné prvky ve skupinách z hlediska jejich fyzikálně-chemických vlastností, výskytu, výroby a použití. Dále bude diskutován biologický význam prvků a jejich nejdůležitější sloučeniny. Přednášky ve druhé části kurzu budou zahrnovat chemii přechodných prvků, lanthanoidů a aktinoidů. V závěru budou probrány teoretické nástroje strukturní chemie a nové trendy z oboru. Důraz bude kladen na celkové porozumění a schopnost využití znalostí v praxi.

Biology of Microorganisms

Představení rozmanitosti mikrobiálního světa. Zaměření na strukturální a funkční diverzitu, strukturu mikrobiálních buněk, mikrobiální habitaty

Místo a role bakterií v přírodě. Objev bakterií. Zakladatelé současné mikrobiologie. Postavení bakterií v soustavě živých organismů. Vznik a vývoj bakterií .Význam životní činnosti bakteií v přírodě a pro člověka. Systematická bakteriologie. Bakteriální buňka. Růst a množení bakterií. Bakterie a prostředí. Výživa bakterií. Transport látek, baktericidní a bakteriostatické látky. Fyzikální účinky prostředí na bakterie. Metabolismus bakterií. Získávání energie, fermentace, aerobní a anaerobní respirace, chemolitotrofie, fototrofie. Anabolismus bakterií. Metabolické regulace. Dědičnost a proměnlivost bakterií. Ekologie bakterií. Bakterie v půdě a vodě. Technologické využití bakterií. Kvasný průmysl, antibiotika, fermentační příprava biomolekul s využitím rekombinantní DNA, biologické loužení rud, čištění odpadních vod a zamořených oblastí přírody.

Lineární algebra

Cílem předmětu je první seznámení s vektory, maticemi a elementární lineární algebrou. Obsahem kurzu je shrnutí základních principů a početních postupů potřebných pro počítání s vektory, maticemi a řešení soustav lineárních rovnic. Zaměřujeme se přitom na použití početních postupů v příkladech před suchou teorií.

Lineární algebra II.

Cílem předmětu je abstraktní lineární algebra. V kurzu se seznámíme s vektorovými prostory a základními objekty, které jsou na nich definované. Budeme zkoumat bilineární a kvadratické formy a jejich vztah ke kuželosečkám. Popíšeme zobrazení mezi vektorovými prostory. Kurz navazuje na kurz Lineární algebra, k jeho absolvování je doporučená znalost počítání s maticemi.

Algebra

Cílem kurzu jsou základy abstraktní algebry a teorie čísel. Studujeme pologrupy a grupy a zaměřujeme se na grupu permutací a grupu zbytkových tříd, kongruence a jejich systémy. Dále se zabýváme okruhy a tělesy, zejména nad číselnými obory, a studujeme polynomy a jejich kořeny. Naznačujeme různé aplikace zejména v informatice a geometrii. Ke absolvování kurzu je doporučená znalost počítání s maticemi.

Matematická analýza I.

Cílem předmětu je seznámit studenty s pojmem funkce, limita funkce, spojitost funkce a derivace funkce jedné proměnné. Důležitou součástí jsou také aplikace probíraných pojmů. Přednáška je doplněna názornými ukázkami v programu Mathematica.

Matematická analýza II.

Kurz navazuje na Matematickou analýzu 1 a je rozdělen do dvou částí. V první části se student seznámí s posloupnostmi a řadami. Postupně je vybudována teorie číselných poslouností a řad a posloupností funkcí a řad. Student se také seznámí s konkrétními příklady a aplikacemi teorie.

Druhá oblast kurzu pokrývá téma integrální počet funkcí jedné proměnné. Úvodní lekce jsou věnovány teorii primitivní funkce, následuje Riemannův a nevlastní integrál. V závěru této části se student seznámí s aplikacemi integrálního počtu.

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0