Skip to main content

Bakalářský studijní program Aplikovaná informatika

O programu

Studijní program Aplikovaná informatika na Přírodovědecké fakultě nabízí jedinečnou příležitost získat hluboké znalosti a praktické dovednosti v oblasti moderních informačních technologií. Během tříletého bakalářského studia se studenti naučí používat pokročilé metody a technologie k systémovému řešení problémů v aplikované informatice. Výuka probíhá v češtině a je zaměřena na prezenční formu, což umožňuje přímou a intenzivní spolupráci mezi studenty a vyučujícími. Absolventi tohoto programu jsou dobře připraveni pro praxi i pro další akademické vzdělávání, především díky jejich schopnosti analyticky přemýšlet, definovat požadavky na bezpečnost a sítě, a navrhovat informační systémy.

Doporučený průchod studiem najdete zde.

Informace o studiu

Bakalářská práce

Bakalářská práce je klíčovou součástí závěrečného ročníku studijního programu Aplikovaná informatika. Tato práce představuje příležitost pro studenty aplikovat teoretické znalosti a praktické dovednosti získané během studia na konkrétní problém z oblasti informatiky. Výběr tématu je široký a může zahrnovat návrh a implementaci softwarových aplikací, analýzu bezpečnostních rizik, vývoj databázových systémů nebo výzkum v oblasti umělé inteligence a vestavěných systémů. Bakalářská práce slouží nejen jako doklad odborné způsobilosti studenta, ale také jako významný přínos pro budoucí zaměstnavatele nebo pro další akademické studium.

Státní závěrečná zkouška

Státní závěrečná zkouška (SZZ) je důležitým krokem k získání titulu bakaláře v oboru Aplikovaná informatika. Tato zkouška se skládá ze tří částí:

  1. Obhajoba bakalářské práce: Student musí úspěšně obhájit svou bakalářskou práci před odbornou komisí, která hodnotí nejen obsahovou kvalitu práce, ale také schopnost studenta práci prezentovat a obhájit své postupy a výsledky.
  2. Zkouška z informatiky: Tato část pokrývá klíčové oblasti informatiky, včetně teorie algoritmů, programování, databázových systémů, počítačových sítí a IT bezpečnosti. Student musí prokázat hluboké znalosti a schopnost aplikovat teoretické koncepty na praktické problémy.
  3. Zkouška z vedlejší specializace: Kromě hlavní části z informatiky může být požadována zkouška z dalšího specializačního předmětu, který si student zvolil během studia, například matematika, fyzika nebo jiný příbuzný obor.

Úspěšné složení státní závěrečné zkoušky je podmínkou pro získání titulu bakaláře a umožňuje studentovi pokračovat v dalším studiu nebo vstoupit do profesionální praxe.

Kam po bakaláři

Po úspěšném ukončení bakalářského studia v oboru Aplikovaná informatika mají absolventi několik možností, jak pokračovat ve své kariéře. Mohou se rozhodnout pro navazující magisterské studium v oblastech, jako je informatika, softwarové inženýrství, kybernetická bezpečnost, nebo jiné příbuzné obory. Tím si prohloubí své odborné znalosti a zvýší šance na získání specializovaných a vysoce kvalifikovaných pozic v IT průmyslu.

Pokud se rozhodnou pro vstup do praxe, mají absolventi široké spektrum možností uplatnění v soukromém i veřejném sektoru, a to jak v České republice, tak v zahraničí. Díky kvalitnímu vzdělání a praktickým zkušenostem, které během studia získali, jsou dobře připraveni na náročné výzvy moderního IT prostředí.

Uplatnění absolventů

Absolventi programu Aplikovaná informatika nacházejí uplatnění v různých oblastech informačních technologií. Typické pozice, na které mohou nastoupit, zahrnují: 

  • Správce operačních systémů a sítí: Zajišťují správu, údržbu a bezpečnost IT infrastruktury ve firmách a institucích.
  • IT technik: Podpora a údržba hardwarových a softwarových systémů, řešení technických problémů uživatelů.
  • Analytik IT: Analyzují potřeby organizací a navrhují efektivní IT řešení.
  • Návrhář databází: Vyvíjí a spravují databázové systémy, zajišťují efektivní práci s daty.
  • Programátor: Navrhuje, vyvíjí a testuje software pro různé platformy a aplikace.

Díky širokému záběru znalostí jsou absolventi připraveni čelit výzvám v dynamicky se rozvíjejícím světě IT a přispívat k inovacím ve svých oborech.

Informace o přijímacím řízení

Informace o přijímacím řízení naleznete zde.

Přihláška ke studiu

Do bakalářského studijního programu Aplikovaná informatika se můžete přihlásit elektronicky. 

Kontakt

Pokud máte k bakalářskému studijnímu programu Aplikovaná informatika nějaké dotazy, neváhejte kontaktovat jeho garanta Ing. Rudolfa Vohnouta, Ph.D. 

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přihlaste si
odběr newsletteru

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0