Jak sucho ovlivňuje interakce mezi rostlinami a hmyzími býložravci
Sucho má na rostliny velký vliv – zpomaluje růst, snižuje schopnost produkovat obranné látky, kterými se bráni proti okusu hmyzími býložravci a nakonec je zahubí. Pro tropické rostliny je sucho nebezpečnější, protože mají mělké kořeny. S tím, jak se planeta otepluje, se očekává, že sucha v tropech budou častější, ale neví se, jaký bude mít sucho vliv na fungování místních ekosystémů. Býložravý hmyz představuje z hlediska potravní specializace nejpočetnější skupinu členovců, jejíž ekologický význam je nedocenitelný - požírá čtyřikrát až pětkrát víc rostlinného materiálu, než býložraví obratlovci.
Xue Xiao, absolventka doktorského studia na Katedře zoologie PřF JU, zkoumala spolu se svými kolegy z Přírodovědecké fakulty JU a biologického centra AV ČR, jak sucho ovlivňuje poživatelnost listů rostlin. Pro svou studii si vybrala fíkus, ekologicky významný a druhově početný rod tropických a subtropických rostlin, zahrnující stromy, keře, liány a epifyty. Výzkum probíhal v období covidových lockdownů v letech 2020–21. Zamýšlené pokusy proto neproběhly v tropech, ale v univerzitním kampusu, v dendrologické zahradě Biologického centra. Tým zde sestavil zahradní skleník, do kterého umístil rostliny čtyř druhů fíkusů v květináčích a zkoumal vliv postupujícího sucha na obsah vody a koncentraci obranných látek (flavonoidů) v listech a měřil míru okusu listů hmyzími býložravci.
Ukázalo se, že reakce roslin na sucho jsou druhově specifické. Intenzita a doba trvání sucha snížily obsah vody v listech, což vedlo ke snížení chutnosti listů u fikusu malolistého a fíkusu lyrového. Obranné vlastnosti listů, jako je koncentrace flavonoidů, byly ovlivněny intenzitou sucha a snížením chutnosti listů u fíkovníku smokvoň. Sucho ovlivnilo vlastnosti listů u fíkovníku pryžodárného, ale tyto změny neměly žádný vliv na jejich chutnost. Studie ukázala, jak může sucho ovlivnit býložravý hmyz. To, že tyto dopady se liší druh od druhu, je poměrně překvapivé a ukazuje to na potřebu dalšího výzkumu této problematiky.
Xiao, X., Jorge, L. R., Volf, M., Moos, M., Gélin, U., Finnie, S., Freiberga, I., Jančuchová-Lásková, J., Weiss, M., Novotný, V., & Sam, K. (2024). The effect of drought‐induced leaf traits on Ficus leaf palatability is species specific. Ecosphere, 15(5), e4831.
https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ecs2.4831
Obr. 1. Fikusy před umístěním do skleníku
Obr. 2. Ficus carica