Katedra informatiky

SmartGrid

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Technische Hochschule Deggendorf

realizují projekt s názvem

Chytré sítě ve venkovských oblastech a MSP, č. 144

v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 – 2020

Cíle projektu

Cílem projektu je vytvoření přeshraniční laboratoře zaměřené na výzkum a zavádění prostředků chytré přenosové energetické soustavy do prostředí malých a středních podniků (MSP) v odlehlých oblastech.

V důsledku rozdílu mezi spotřebou a dodávkou energie do přenosové soustavy dochází především v okrajových oblastech přenosové soustavy k značným problémům. Zavádění obnovitelných zdrojů energie celý problém ještě prohlubuje. Obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární a větrné elektrárny nelze jednoduše regulovat. V ideálním případě by energie z obnovitelných zdrojů měla být spotřebována v místě produkce. Přenos vyprodukované energie na velké vzdálenosti je neekonomický a neekologický.

Nasazením technologií, které jsou souhrnně označovány jako chytrá přenosová soustava (Smart Grid), je možné nejen tyto problémy řešit, ale i dosáhnout značných energetických i  finančních úspor.  Smart Grid je přenosová soustava elektrické energie, ve které na rozdíl od současné „hloupé sítě“ dochází k neustálé komunikaci mezi dodavateli energie (elektrárny, nebo i malé místní zdroje, jako například solární panely na střeše, či malá větrná elektrárna) a spotřebiteli.

Účelem existence společné laboratoře je zavádění a výzkum technologií SG v energeticky odlehlých oblastech Šumavy a Bavorského lesa a to především v segmentu MSP. Dále pak příprava odborníků, kteří budou schopni efektivně navrhovat a nasazovat tato řešení a zapojit MSP do procesu plánování a řízení spotřeby energií v souladu s principy Industry 4.0. V konečném důsledku pak zvýšení konkurenční výhody těchto podniků pomocí automatizace a regulace spotřeby energií.

Oficiální stránky projektu: smartgrid.science

Harmonogram realizace projektu: 1. 5. 2017 – 31. 3. 2020

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0