Reakce ťuhýků obecných při obraně hnízda na straku

Straka obecná je pravděpodobně jedním z hlavních predátorů hnízd ťuhýků obecných. Na rozdíl od sojky, která je pro jejich hnízdo také velkou hrozbou se ovšem ťuhýci při obraně hnízda před strakou nijak neangažují, naopak snaží se na hnízdo neupozorňovat.

 V našich pokusech jsem také zjistili, že ťuhýci váhají napadat i jinak často napadané atrapy, pokud je na dohled straka. Chtěli bychom tedy otestovat, zda je ťuhýk schopen vžít se do toho, co straka vidí, nebo jen reaguje na její přítomnost. Proto chceme sledovat jak se budou ťuhýci chovat v přítomnosti straky se zakrytýma očima, s odvráceným pohledem, nebo jinak hendikepované.

 

Vedoucí práce:  RNDr. Petr Veselý, Ph.D. (petr-vesely_at_seznam.cz)

Katedra:  zoologie (Branišovská 1760, pavilon B, České Budějovice)

Zaměření práce:  terénní

Předpokládaná hodinová dotace:  více než 10 hodin/týden

Souvislost praxe:  by měla být souvislá

Znalost anglického jazyka: mírně pokročilý

Další informace:  Terénní výzkum by probíhal během od konce května do začátku července (cca 6 týdnů) při souvislém výjezdu společně s členy naší pracovní skupiny.

Zůstaňme v kontaktu na
sociálních sítích

Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice Tel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Branišovská 1645/31a, 370 05 České BudějoviceTel. 387 776 201 | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

© 2024 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Cookies

1

0